SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENİYOR
26 Mart 2017, Pazar

Acil Sağlık Hizmetlerinin sunumunda fedakarca çalışan, İnsanlara kaliteli sağlık hizmetinin sunulmasının vazgeçilmez bir parçası olarak görevlerine devam eden  ATT ‘ lerimizin  "Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (paramedik) haftasını”kutluyor bu kutsal görevlerinde üstün başarılar diliyorum.

 

"22-28 Mart tarihleri arasında kutlanan Acil Tıp Teknikeri ve Teknisyenleri Haftası sağlık hizmetlerinin önemli bir kısmını yürüten sağlık çalışanlarımız için ayrı bir önem arz etmektedir. Acil Tıp Teknikerleri ve Teknisyenleri görevlerini pek çok zorluk içinde ve fedakarca yerine getirmektedir. İnsan hayatı ile ilgili acil müdahalelerde bulunan ve bunun için zamanla yarışan Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri, maalesef hak ettikleri değeri görmemekte, hem mesleki sorunlarla hem de yetersiz çalışma şartlarıyla mücadele etmektedir.

Sağlıkta dönüşüm 2003 yılının Aralık ayında hayata geçen son yılların en önemli projelerinden biridir. Sağlıkta dönüşümle; devlet, neredeyse ilk kez millete sıcak yüzünü göstererek, sosyal devlet anlayışının en önemli ayağı olan sağlık hizmetine halkın erişimini kolaylaştırmıştır. Sağlık hizmeti sunan kamu kurumları birleştirilmiş, tüm hastaneler, eczaneler halkın hizmetine açılmış ve kuyruk çileleri son bulmuştur. Vatandaşımızın kendine yakışan sağlık hizmetini alması elbette önemlidir. Ama bir o kadar önemli olan konu da tabi ki, yıllardır ihmal edilmiş, iş yükü 5 kat artmasına rağmen sayıları 2 kat bile artamamış sağlık çalışanlarının memnuniyetidir.

 

Sağlık çalışanları artık tükenmiştir. Artık hak ettiği mali ve özlük haklarını bir an önce almak zorundadır. Genel Başkanımızın her ortamda kurduğu bir cümle var: “Siz istediğiniz kadar modern, gösterişli hastaneler, sağlık kurumları yapın, istediğiniz kadar güzel tefriş edin, istediğiniz donanım, teçhizat ve teknolojiyi kurun, sağlık çalışanını memnun ve mutlu edemezseniz, sağlık çalışanının ihtiyaç ve beklentilerini görmezden gelirseniz, yaptığınız yatırımın bir anlamı olmaz.” Evet, artık sağlık çalışanları da memnun olmak istiyor.

 

Sağlık çalışanlarını memnun etmenin yolu ise emeğinin, alın terinin karşılığını vermekten geçer. Bizlerin zorlu sendikal mücadeleler ve çalışmalarla Cumhurbaşkanımızdan aldığı 5 yıla 1 yıl yıpranma payı sözünü verdiği 5 yıla 1 yıl yıpranma payı tüm sağlık çalışanlarına bir an evvel verilmelidir.

 

Sağlık çalışanları emekli olduklarında aldıkları ücret, yarıya düşmektedir. Bu nedenle alınan ek ödemeler de emekliliğe yansıtılmalıdır.

Başta taşeron sistemi olmak üzere farklı istihdam modellerine son verilmeli, aynı işi yapan tüm çalışanlar aynı mali ve özlük haklarına sahip olmalıdır.

Sağlık çalışanlarının istihdamı sayısı ihtiyacı karşılayamamakta, Milli Eğitim Bakanlığı her yıl 50-60 bin öğretmen alırken,10 bin sağlık çalışanı alınmaktadır. Alım sayısı artırılmalı ve gelecek yılları da düşünerek sağlık insan gücü alımı ve eğitimi planı yapılmalıdır.

Son yıllarda birkaç yasal düzenleme yapılmasına rağmen şiddet hız kesmeden devam etmektedir. İnsanların hayatını kurtarmaya çalışan arkadaşlarımızın maruz kaldıkları şiddet olaylarına yetkililer bir an önce çözüm bulmalıdır. “Emeğe Saygı Şiddete Sıfır Tolerans” sloganının içi doldurulmalıdır. Sağlık çalışanına şiddet uygulayan 6 ay süreyle sağlık harcamalarını cepten yapmalı ve gerekirse hapis cezası verilmelidir.

Mesleki mali sorumluluk sigortasından özelikle mesleki riski yüksek olan sağlık çalışanları da faydalanmalıdır.

 

Sorunlarımız birikti ve çözüm için kenetlenmeliyiz. Sorunlarımızı biliyoruz. Çözümlerini de biliyoruz. Çözümler ve daha güzel yarınlar için her zamankinden daha çok birlik olmalıyız. Bizim için üyelik atılan sıradan bir imza değil, hak ve menfaatlerimiz adına bize verilen emanettir.

PAYLAŞ :